Donja de Wit: Wil verbinder zijn tussen gemeente en wijkbewoners
Donja de Wit is sinds augustus 2024 wijkbeheerder Ede Zuid, Bennekom en de dorpen. Ze is de opvolger van Rinus Poortman. Donia is geboren en getogen in Zwolle, maar groeide op in Amersfoort. Inmiddels heeft ze haar plek gevonden binnen de gemeente, waar ze zich met veel enthousiasme inzet als wijkbeheerder. Een rol waarin ze niet alleen haar ervaring uit het sociale domein meeneemt, maar vooral haar wens om bewoners echt verder te helpen.
Van Publiekszaken naar Wijkbeheer
Voordat Donja wijkbeheerder werd, werkte ze bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente. Hier lag haar focus op het sociale domein, waarbij ze inwoners door verwees naar de juiste afdeling met vragen rondom de Wmo, schuldhulp en sociale teams. Toch voelde ze dat haar werk verder kon gaan dan alleen informeren en doorverwijzen. “Binnen de gemeente kan het soms lastig zijn om met een vraag bij de juiste persoon terecht te komen,” vertelt Donja. “Als wijkbeheerder ben ik nu het eerste aanspreekpunt voor bewoners als het gaat om de openbare ruimte. Ik vind het waardevol om samen met hen te werken aan een prettige leefomgeving.”
Een aanspreekpunt voor de wijk
Als wijkbeheerder wil Donja vooral toegankelijk zijn. “Ik wil een laagdrempelig aanspreekpunt zijn binnen de gemeente. Bewoners kunnen bij mij terecht met alle vragen over de openbare ruimte. Ook als ik zelf niet direct het antwoord heb, help ik hen verder.” Transparantie en duidelijke communicatie staan bij haar hoog in het vaandel. “Soms kan iets simpelweg niet. Dan vind ik het belangrijk om uit te leggen waarom, en samen te kijken naar wat wél mogelijk is.”
Uitdagingen en samenwerking
Op dit moment is Donja nog volop bezig met het leren kennen van haar werkgebied en de bewoners. “Hoewel ik al binnen de gemeente werkte, is deze rol nieuw voor mij. Er komt veel bij kijken, maar ik ben vastberaden om mijn plek te vinden.” In haar werk schakelt ze veel met collega’s van verschillende afdelingen, afhankelijk van de vragen die ze ontvangt. “Of het nu om verlichting of bestrating gaat, ik zoek altijd de juiste collega’s om tot een oplossing te komen.”
Een vast inloopspreekuur heeft ze nog niet, maar dat kan in de toekomst veranderen. “Ik ben nog zoekende naar hoe ik mijn aanwezigheid het beste kan organiseren. Zodra daar een patroon in zit, kunnen bewoners me op vaste momenten ergens vinden.”
De samenwerking met de Stuurgroep ziet Donja als een waardevolle kans om de communicatie tussen de gemeente en de wijk te versterken. “Een goede samenwerking is altijd fijn, en ik kijk ernaar uit om samen te werken aan een mooie, leefbare wijk.”
Met haar betrokkenheid, heldere communicatie en oplossingsgerichte instelling staat Donja klaar om samen met bewoners en collega’s te bouwen aan een fijne omgeving voor iedereen.
